† Toivo


FI TVA BH

SAMSUNG CSC
Maccabee Scott´s Ventura

11.11.2002-14.3.2015

Kennelliiton tietokannassa

Kasvattaja Ella Lamusuo
Om. Kaisa Vento

Vain yksi voi olla ensimmäinen <3 Ja minun ensimmäisesksi bordercollieksi osui Toivo. Toki kotikotona oli ollut jo Saksanpaimenkoira Akseli, jonka ostettii minulle 18v synttärilahjaksi ja lapinkoira Aku, joka tuli kodinvaihtajana, mutta Toivo oli se ensimmäinen koira, joka oli kokonaan minun, ja jonka kanssa päästiin oikeasti harrastamaan.

Toivo ei ollut helppo, mutta varmasti sopiva minulle ensimmäiseksi koiraksi. Kova, itsepäinen, ja toisaalta niin herkkä. Koulutusvirheitä tehtiin niin paljon, mutta niistä suurimmasta osasta selvittiin, no jos ei kunnialla niin kuitenkin.

Toivon oli tarkoitus olla jälkikoira, se kuitenkin alkoi 1v reagoimaan ampumiseen, enkä varmastikaan osannut tukea sitä tässä mitenkään oikein, joten PK-jäljellä kisaaminen jäi nopeasti vain haaveeksi. Sen sijaan jäljestimme FH-jälkeä, ja pääsimme aina kisoihinkin asti. BH-koekin läpäistiin aikoinaan toisella yrityksellä.

Toko oli sitten monta vuotta Toivon päälaji ja siinä vuosien yrittämisen jälkeen saavutimme tottelevaisuusvalion arvon. Ainakin matkan varrella opittiin 🙂 Liikkeet Toivo osasi vaikka silmät kiinni, mutta ohjaajan jännittäminen, ulkoiset häiriöt ja väärin opeteut asiat haittasivat kisasuorituksia.

Agility tuli mukaan jossain vaiheessa, ja siinäkin hakattiin välillä päätä seinään, ihan kirjaimellisesti. Kiihkeä ja kova bc päästeli menemään välillä ihan raamit kaulassa, ja kokematon ohjaaja ei asiassa yhtään kyllä auttanut. Agissa päästiin vihdoin aina kolmosluokkaan asti, ja sielläkin saatiin joku nolla aikaseksi, mutta Toivolle kehittyi nivelrikko etujalkojen ranteisiin ja laji lopetettiin Toivon ollessa 8.5v.

 

 

 

 

 

toivo_jalkiToivo oli suurenmoinen ensimmäinen koira, se antoi anteeksi ja rakasti koko pienen koiran sydämmestään, välillä jopa liikaakin. Ilmeisesti kuulon heikkeneminen 10v näkyi siinä kasvavana levottomuutena ja minun vahtimisena. Kun perheeseemme syntyi ensimmäinen lapsi, Toivo ei osannut päättää ketä hänen pitäisi vahtia, vaan se vaelsi levottomana kotona vauvaa ja minua vahtien, ettemme vaan karkaa. Toivo vietti ensin aikaa appivanhemmillani ja muutti lopulta kokonaan äidilleni viimeisiksi vuosikseen. Siellä se oli onnellinen kun ei ollut kun yksi vahdittava, ruokaa yltäkylläisesti ja ulkonakin sai köpötellä ihan oman mielen mukaan 😉

Viimeiset vuodet Toivo kärsi ajoittain isoista ruuansulatusvaivoista, ja se söi erikoisruokaakin, joka auttoi pitämään tilanteen tasapainossa. Toivo lopetettiin 12.5vuotiaana. Viikon aikana sen voimat vain loppuivat, ilman mitään ulkoisia oireita ja se luovutti.

Pystykorvainen Kettunen oli aikamoinen persoona, ja sen myötä sain elämääni niin paljon <3

 

 

Toivo saavutti elämässään:

3x SERT 1x CACIB (Suomesta), CACIB Ruotsista
Suomen muotovalion arvoon näyttelytuloksen saavutettu.

Suomen tottelevaisuusvalio
Agilityssa 3 luokassam josta nollatulos
Harrastelee FH- ja PK-jälkeä.
FH-jäljeltä 36p, BH-suoritettu

Luonnetestattu: toivopaa1

Arvo Osasuoritus Tulos Pisteet
1 +2 Toimintakyky Hyvä 30
2 +1a Terävyys Pieni ilman jälj. jäävää hyökkäyshalua 1
3 +3 Puolustushalu Kohtuullinen, hillitty 3
4 +2a Taisteluhalu Kohtuullinen 20
5 -1 Hermorakenne Vähän hermostunut -35
6 +2 Temperamentti Kohtuullisen vilkas 30
7 +3 Kovuus Kohtuullisen kova 24
8 +3 Luoksepäästävyys Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin 45
9 Laukauspelottomuus Laukausaltis
Yhteensä 118

tagi4