Lumo


lumolumoSizzling High In Spirit

Kennelliiton tietokannassa

narttu
mustavalkoinen
Lonkat: A-A
Kyynärät: 0-0
Olat: ok
Polvet: ok
Selkä: epävirallisesti ok
Silmät: ok pentuna, 2010 ja 2014
CEA/CH, CL ja TNS Normaali
(suvun tulosten perusteella)

Omistaja: Johanna Eskola
Kasvattaja: Anna Dumell

Emä: CIB CIE FI&DK&EE CH FI WTCH FI OBCH MultiW Maccabee High Chaparral ‘Vega’

Isä: Australian muoto ja agilityvalio Winpara Fast N ThFurious ‘Dash’

Lumo on meidän Vegan ensimmäinen tytär. Sen on kasvattanut Anna Dumell, jolta Vega oli sijoitettuna minulle. Pentueeseen syntyi vain kaksi pentua, Lumo ja sen veli Miro. Annan luopuessa bordercollieiden kasvattamisesta, sain onnekseni mahdollisuuden jalostuslainata Lumon Johannalta ja Timolta kahdesti, kun näytti siltä ettei Vega meille tee pentuja.

Lumo on rauhallinen, ystävällinen ja kiltti bordercollie, jolla kuitenkin on kivasti moottoria tekemiseen. Se on periyttänyt tyyneyttään ja mukautuvaisuuttaan pentuihinsa, varsinkin ensimmäiseen W-pentueeseen.

Lumon pääharrastus oli agility, jossa se kisasi MAXI3 luokassa harvakseltaan, saavuttaen usemman 0-radan. Lumo on jäänyt agilitystä jo eläkkeelle, Timon keskittyessä Rakeen kouluttamiseen. Nuorempana Lumo myös tokoili ja jäljesti.

lumoagi

Lumo on isohko, upeasti liikkuva narttu joka on pärjännyt koostaan huolimatta näyttelyissä mukavasti mm. erikoisnäyttelyn 3.paras narttu vuonna 2012 ja maailmanvoittaja näyttelyssä 2010 se sai Tanskan sertin ja vara-cacibin, ollen siis epävirallisesti vara-maailman voittaja. Sillä on Suomen ja Tanskan muotovalion arvoon SERT kasassa.

 

luumu44Lumoa ei koskaan luonnetestattu omistajan niin toivoessa. Se ei reagoi koviin ääniin, ampumiseen eikä raketteihin. Se on helppo ja mutkaton matkakaveri on nyt nyt yli 8v ollut koko elämänsä täysin terve. Se oli huolehtiva emo kaikille pennuilleen, ja tiinehtyi sekä synnytti pentunsa helposti. Asia jota osasi arvostaa suuresti Vegan ongelmien jälkeen.

Lumolla on 14 jälkeläistä, joista 13 elossa (2016). Yksi pennuista jouduttiin lopettamaan jo ennen luovutusikää neurologisten ongelmien vuoksi. Pennusta ei ruumiinavauksessa löydetty vikaa.

Lumon pennut ovat olleet perusterveitä. Niistä on terveystutkittu 11/13 ja loput kaksikin toivottavasti kuvataan 2017.  Lonkkien suhteen olisin toivonut parempia tuloksia, 6x A, 2 x B, 2x C ja kerran D. Kyynärien suhteen olemme olleet onnekkaita pienestä riskistä huolimatta (Lumon veljen kyynär on leikattu). 10 tervettä, ja yhdellä toinen kyynärässä hyvin pieni muutos. Pennuilla ei esiintynyt OCDtä, ei purenta- eikä kivesvikoja. Selät on useimmilta kuvattu ainakin epävirallisesti, eikä niissä ole huomautettavaa.

Luonteiltaan pennut ovat vilkkaita, jopa erittäin vilkkaita. Varsinkin toisen pentueen nartut ovat sähäköitä ja hieman teräviä. Pennut ovat pääsääntöisesti äitinsä tapaan pehmeitä ja muutamalla esiintyy raegoimista ampumiseen paineen alla. Yksi pelkää ampumista myös ilman painetta. Ensimmäisen pentueen koirat ovat avoimia, toisessa pentueessa on pidättyväisempiäkin yksilöitä. Tosin joskus olemme vitsailleet että toisen pentueen esiimmäisenä syntynyt Sulo-poika on jäänne edellisestä pentueesta, sen verran se erottuu tytöistä luonteeltaan.

Pennut ovat olleet helposti motivoitavia harrastuskavereita. Suurinosa on käynyt näyttelyssä mukavalla menestyksellä.

Lumo toivottavasti nähdään näyttelyissä vielä veteraaniluokissa, jos Johanna malttaa antaa turkin kasvaa. Olisi hienoa päästä esittämään sen jälkeläisluokka <3